Gljiva Šitake (Lentinula Edodes)

Gljiva šitake (tako je zovu u Japanu) u prirodi raste u umerenoj klimi. Zovu je i carskom gljivom, jer je po svojim svojstvima (lekovitim i hranljivim) u vrhu kulinarskih specijaliteta.

Izuzetan je izvor minerala: Kalcijum (Ca), Fosfor (P), Gvozdje (Fe), Kalijum (K), Magneziju (Mg). Bogata je vitaminima B1, B2, B3, B5, B6, B11, B12. Sadrži sve esencijalne aminokiseline i biljna vlakna, koja imaju važnu ulogu za probavni sistem. Ova gljiva pomaže ogranizmu u borbi protiv malignih i infektivnih bolesti, jača imuni sistem, snižava holesterol, smanjuje krvni pritisak, sprečava pojavu srčanog udara. Svi ovi ne mali razlozi upućuju nas da je treba uključiti u svoju redovnu ishranu ili koristiti preparate od nje. Posebno se preporučuje osobama sa većim rizikom od oboljevanja malignih bolesti.

 

Priprema supstrata

Najbolja je piljevina od hrasta, bukve, a mogu i drugi lišćari, s tim sto je kvalitet pečuraka u pogledu lekovitosti nešto slabiji. U smešu piljevine treba dodati 10 do 15 % iseckane slame, mekinje od pšenice, sojino brašno, stočnu kredu i benomil, a u vodu rastvoriti hipermangan i desazol-dez. Vodu prethodno treba zagrejati do 90 stepeni i potopiti supstrat koga smo dobro promešali sa već rečenim komponentama i stavili u sud. Tako potopljenu u kadi ili buretu ostaviti je 6 do 8 časova da se ohladi. Potom ispustiti vodu a supstrat izvaditi da se cedi na najlonskoj foliji 10 do 12 časova. Ovako prosušen i ohladjen do 20-25 stepeni, zasejavati u najlonske kese veličine 5 do 6 litara. Kese prethodno treba iglom perforirati da bi kiseonik mogao da hrani micelijum. Micelijum se meša u srazmeri 1 litar na 20 kilograma supstrata.

Prorastanje supstrata

Supstrat u kesi prorasta za 20 do 25 dana. Kada micelijum u kesi pobeli, prodje jos 20 do 30 dana, kada bela boja micelijuma poprima braon boju a na supstratu počnu da se javljaju zadebljanja-kvrge, takozvane primordije. To su lageri hranljivih materija iz kojih nastaju pečurke. Kada "panj" pobraoni 80% do 90% potrebno je skinuti najlon. Naravno, kese se stavljaju na policama udaljene jedna od druge 10 do 15 santimetara. Temperatura u vreme prorastanja u prostoriji treba da bude 20 do 25 stepeni celzijusa. To su optimalni uslovi kojih se treba pridržavati.

Plodonošenje

Nakon pojave primordija temperature treba uskladiti od 15 do 18 stepeni celzijusa. Nakon 7 do 10 dana počinje pojavljivanje pečuraka. Od formiranja plodnog tela do branja prodje 5 do 8 dana. Posle svake berbe supstrat treba odmoriti, a nakon tog vremena potopiti u hladnu vodu u trajanju od 48 časova. Pečurke se beru pre nego se šešir ispravi i pre nego da počne rasejavanje spora (beli prah isplod klobuka). Kod branja treba upotrebljavati oštar nož da se drška iseče ravno uz telo komposta. Ne preporučuje se kidanje iz supstrata.